Searching Corner

Sunday, January 30, 2011

My 'Roti Naik' - Proses Pembuatannya..manual tau..hehehe



Salam...


Sejuknyer...MM ade kat kampung skrg ni..mana lg kalau bukan desa tercinta Batu Pahat, Johor.letih sgt2 sbb semlam baru balik dr wedding sepupu MM kt Kota Tinggi..kat sini hujan x henti2 walaupun x lebat..kadang2 lebat juga..air kat lama umah dh mula penuh..risau plak..berbalik pada citer 'roti naik' ni..yelah..ujan2 dan sejuk2 cmni..teringat plak kan..best cicah roti ngn air kopi 'o' atau teh.. so jom kite tgk proses pembuatan roti naik ni..hihi..



Haa..mula2 MM masukkan serbuk roti dan air masak..biarkan sampai serbuk roti tu kembang..pastu MM masukkan gula halus dan sedikit garam kemudian  kacau sebati..then MM masukkan tepung, 'shortening' dan uli dengan susu segar sampai lembut...



Pastu MM biarkan doh tu selama agak2 setengah jam..then MM bulat2kan dan masukkan dalam loyang mcm kat bawah ni...dan biarkan selama sejam..


jangan lupa tutup masa nak biarkan doh ni naik






Bila doh dah naik 2 kali ganda, so boleh la bakar..actually kalau nak letak inti kat dalam roti ni pon boleh..ikut citarasa masing2 ..tp MM lebih suka kosong atau letak gula kat atas macam kt gambo atas tu.. then bakar dalam 10-15 minit sampai roti tadi kekuning-kuningan..


haa bakar jangan tak bakar..hehehe


GEBU tak??? ngeee

ready to serve...


hehehe..maka terciptalah 'Roti Naik' seperti di atas..sekian..heheheh..

No comments:

Post a Comment