Searching Corner

Wednesday, March 23, 2011

Magenta's Brownie

Magenta's Brownie



Slurpppppppppp!! hehehe

Bahan-bahan 

  • 250g (sebuku) butter
  • 400g coklat masakan
  • 4 biji telor
  • 1 cawan gula halus (ikut selera, kalau nak kurang manis kurangkan gula)
  • 2 penutup esen vanilla
  • 1 sudu besar coklat emulco
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan kacang walnut / almond. Ikut suka. Kalau tak letak kacang pun tak apa.
  • 1/2 cawan kismis
  • 2 sudu teh serbuk penaik

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 darjah.
  2. Double boil butter dan coklat masakan. Pastikan air yang menggelegak tak masuk dalam adunan butter dan coklat masakan. Bila dah  cair, ketepikan. Biarkan sejuk.
  3. Dalam bekas lain, masukkan telur, gula perang, esen vanilla dan coklat emulco. Gunakan spatula untuk sebatikan bahan-bahan ini.
  4. Tuang adunan butter dan coklat masakan yang dicairkan tadi ke dalam adunan di atas. Gaulkan sebati. Jangan kacau terlalu lama. 
  5. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik. Masukkan dalam adunan di atas bersama kacang (jika ada). Gaul sebati dan masukkan ke dalam loyang yang sudah digriskan dengan marjerin atau butter.
  6. Bakar selama 45 minit menggunakan api atas bawah atau sehingga masak. Gunakan 'cake tester' untuk periksa bahagian tengah brownies.

Untuk Hiasan 


    • 50g  butter
    • 200g coklat masakan

    Double boil butter dan coklat masakan.  Bila dah  cair, ketepikan. Kemudian tuang ke atas kek yang telah masak.










    Selamat MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment